100 let SDH v Miřeticích - 3.-5. srpna 2001
       Třináctičlenná výprava našeho sboru se o prvním srpnovém víkendu na pozvání několika známých vydala na oslavu 100. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Miřeticích, obci, která leží mezi Hlinskem a Chrudimí v Pardubickém kraji. V pátek odpoledne jsme sbalili vše potřebné a za nepříjemného vedra vyrazili.
       Po příjezdu na místo jsme se částečně ubytovali na paloučku vedle hasičárny ve stanech a částečně přímo v klubovně hasičárny. Od sedmi začínala slavnostní schůze, na kterou jsme dorazili již částečně mokří od začínající bouřky. Po krátkém výletu do historie, kdy byly přečteny ukázky ze starých kronik, zhodnocení současné práce místního sboru, předání nového praporu a vyznamenání slavnostní program skončil. Pak přišla na řadu večeře a po ní dvě smrště. Nejprve slivovicová a potom větrná. Zatímco ta první byla velmi dlouhá, ale škody na majetku nenapáchala, té druhé se podařilo chvíli poté co začala hrát místní kapela vyhodit elektřinu tak dokonale, že, s malými přestávkami, nešla až do oběda druhého dne. Za vydatné pomoci našeho sboru však kapela i dlouho po půlnoci pokračovala i bez proudu.
       Sobotní dopoledne jsme strávili každý jinak, někdo dospával dluh z předchozího dne, někdo byl navštívit v doprovodu starosty obce památník v blízké vesnici Ležáky. Oficiální program druhého dne začal po obědě slavnostním průvodem obcí, kde místní sbor a jejich kolegové z okolí předvedli za doprovodu Hasičské kapely ze Skutče svoji historickou i současnou techniku. Průvod končil na místním stadionu, kde se po nástupu, státní hymně a ukázkách techniky rozeběhla soutěž v požárním sportu, do které se zapojilo i naše družstvo veteránů, doplněné třemi mladšími ve složení Jaroslav Březina, Zdeněk Pícha, Bohumil Kobliška, Václav Urban, Stanislav Kaisler, Roman Urban a Jaroslav Březina ml. Jelikož nikdo z nás před soutěží netrénoval, někteří dokonce na své pozici běželi vůbec poprvé a věkový průměr našeho družstva (49 let) byl většinou tak o třicet let vyšší než u našich soupeřů, velké šance na úspěch jsme si nedávali. Navzdory tomu jsme většině místních mladíku ukázali záda a výsledkem bylo vynikající šesté místo mezi šestnácti družstvy mužů (ostatní výsledky viz dole). Pak následovala pivní štafeta, avšak podle jaksi podivných pravidel, běh přes půl fotbalového hřiště, pak vypít co nejrychleji teplou lahvovou dvanáctku místní parodie na pivo značky Rychtář a zase zpátky, najít v našich řadách tři členy pro tuto vražednou disciplinu byl docela problém, nakonec nastoupili Eva Březinová, Josef Karták a Václav Urban. Výsledné sedmé místo lze rovněž za těchto podmínek považovat za úspěch.
       Po vyhlášení výsledků následovala taneční zábava, ovšem tu už většina z naší výpravy neabsolvovala. V neděli po ránu jsme totiž po budíčku v půl šesté a sbalení všeho materiálu vyrazili k domovu. Co říci závěrem? Víkend se opravdu vydařil a doufáme, že Miřetickým jejich pohostinnost a péči, kterou nám věnovali, budeme moci oplatit až v září navštíví naše město při příležitosti 2. ročníku Memoriálu Josefa Žahoura.
       Ve fotogalerii našeho webu samozřejmě máte k dipozici mnoho fotografií, dokumentující tuto akci.

Výsledky - požární útok - kategorie muži
  1. Miřetice u V. A - 27,0 s
  2. Hlinsko - 32,0 s
  3. Miřetice u V. B - 37,5 s
  4. Vížky - 38,0 s
  5. Lukavice - 39,0 s
  6. Veselí n.L. - 42,0 s
  7. Bošov - 44,0 s
    Nasavrky - 44,0 s
  8. Radčice - 50,0 s
  9. Miřetice I - 55,0 s
  10. Žumberk - 56,0 s
  11. Svídnice - 61,0 s
  12. Ctětín - 74,0 s
  13. Miřetice II - D
    Miřetice III - D
Výsledky - požární útok - kategorie ženy
  1. Lukavice - 33,0 s
Výsledky - pivní štafeta
  1. Kvasín - 94,0 s
  2. Ctětín - 101,0 s
  3. Žumberk, Svídnice - 117,0 s
  4. Miřetice - 119,0 s
  5. Nasavrky - 129,0 s
  6. Bošov - 137,0 s
  7. Veselí n.L. - 142,0 s
  8. Radčice - 161,0 s
  9. Lukavice muži - 162,0 s
  10. Miřetice u V. A - 174,0 s
  11. Miřetice u V. A - 180,0 s
  12. Vížky - 185,0 s
  13. Lukavice ženy - 310,0 s

Rubrika: Co se děje, Aktualizace: 7.8.2001; 19:28:08   -Začátek stránky-   -Zpět-