9. 6. 2013 - Záchrana osob, Soběslav
K záchraně osob do Soběslavi, jejíž část byla postižena prudkým přívalovým deštěm vyjížděla naše jednotka v neděli 9. 6. 2013 večer.
       
Datum zásahu: 9. 6. 2013 Typ zásahu: technická pomoc
Adresa, objekt: Soběslav, Soběslav III., místní komunikace Soběslav – Vesce, Soběslav – Nedvědice, místní část Čeraz Technika: CAS-32 Tatra 815
       
Oznámení: - Zahájení zásahu: 23.12
Vyhlášení poplachu: 22.51 Odjezd na základnu: 23.45
Výjezd jednotky: 22.54 Příjezd na základnu: 00.07
Příjezd k zásahu: 23.12    
       
Velitel jednotky: Záhora Jaroslav Zasahovali: Benda Radek (řidič)
Horváth Karel
Macek Karel
   
Stručný popis činnosti: Jednotka vyjížděla na základě poplachu vyhlášeného KOPIS České Budějovice do obce Soběslav na komunikaci Soběslav - Vesce za most přes řeku Lužnici. Po příjezdu na místo jednotka průzkumem zjistila, že lokální prudký přívalový déšť způsobuje zaplavení silnic Soběslav – Vesce a Soběslav – Nedvědice. Na místě zasahovala hlídka Policie ČR, která zachránila 2 osoby a psa z osobního automobilu, které příval vody odnesl mimo komunikaci do rozvodněné stoky. Na místo se následně dostavila jednotka HZS Jčk PS Soběslav a PS Tábor. Na základě upozornění hlídky Policie ČR a pokynu velitele zásahu naše jednotka následně odjela na komunikaci Soběslav – Nedvědice, kde bylo hlášeno zaplavené osobní auto, v němž se nacházeli lidé. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že osobní automobil Škoda 120 stojí v proudu vody o výšce cca 0,5 m, který se valil po silnici a nacházely se v něm dvě ženy. Jednotka automobil pomocí lana zapřáhla k T815, ženy si přesedly na zadní sedadla a člen naší jednotky převzal řízení. Následně byl automobil odtažen mimo zaplavené území. Jedna z žen při vystupování ztratila rovnováhu a omdlela. Členové jednotky jí poskytli první pomoc a přivedli ji k vědomí. Následně byla předána přítomné ZZS. Velitel zásahu poté jednotku vyslal společně s jednotkou HZS Soběslav do místní části Čeraz, kde průzkumem bylo zjištěno, že voda z přívalového deště zde již odtekla. Jednotka se poté na pokyn velitele zásahu vrátila na základnu.