17. 1. 2020 - Cena města Veselí nad Lužnicí za rok 2019 udělena
Cenu města Veselí nad Lužnicí za rok 2019 převzal v pátek 17. 1. 2020 na Plese města pan Stanislav Kaisler, starosta SHČMS - Sboru dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí a velitel JSDHO Veselí nad Lužnicí.

Cena města Veselí nad Lužnicí se uděluje od roku 2005 za:
a) významnou a dlouhodobou práci v oblasti umělecké, vědecké, sportovní, výchovné či v jiné oblasti společenského života mající vztah k městu Veselí nad Lužnicí nebo město propagující v rámci regionu, kraje či České republiky.
b) významné dílo, mimořádný úspěch nebo čin v oblasti umělecké, sportovní, výchovné či jiné oblasti společenského života mající vztah či propagující město Veselí nad Lužnicí.

Za rok 2019 zastupitelstvo města schválilo udělení Ceny města panu Stanislavu Kaislerovi za obětavou a dobrovolnou práci pro město Veselí nad Lužnicí a jeho občany v oblasti požární ochrany. Předešlým hasičském držitelem této ceny byl za rok 2006 pan František Klouda (více zde).

Pan Stanislav Kaisler se narodil v roce 1968 v Táboře a od svých dvou let žije ve Veselí nad Lužnicí, kam se přistěhoval společně s rodiči z Rybovy Lhoty. Základní vzdělání získával od roku 1975 na Základní škole ve Veselí nad Lužnicí – Mezimostí. V roce 1987 odmaturoval na Gymnáziu v Soběslavi. Celý život se profesně pohybuje okolo počítačů a v současnosti pracuje jako programátor – analytik.

V roce 1978 se stává na základě podnětu svých spolužáků a kamarádů členem tehdejšího kroužku Mladých požárníků. Po dvou letech se ujímá v tomto kroužku funkcí velitele a kronikáře a od té doby se datuje jeho hasičská „kariéra“, která trvá, kromě přestávky při základní vojenské službě v letech 1987-1989, dodnes.

Po návratu z vojny se stává členem zásahové jednotky sboru dobrovolných hasičů města Veselí nad Lužnicí. Od roku 1993 je po absolvování příslušných školení velitelem družstva v této zásahové jednotce. V roce 2012, kdy bohužel předčasně zemřel dosavadní velitel zásahové jednotky, se ujímá funkce velitele celé zásahové jednotky. V roce 2002, kdy město Veselí nad Lužnicí postihla katastrofální povodeň, velel zásahu dobrovolných hasičů a za svou činnost byl oceněn Medailí ministra vnitra Za zásluhy o bezpečnost.

Členem Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – Sboru dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí, tedy spolku působícího na úseku požární ochrany, se stal ve věku 15 let v roce 1983. V roce 1994 je zvolen starostou tohoto Sboru a tuto funkci vykonává dodnes. Ve Sboru, i když jeho hlavní náplní je podpora činnosti zásahové jednotky, se pod jeho vedením podařilo založit družstvo žen a obnovit činnost kolektivu mladých hasičů. V roce 1999 se podařilo založit tradici Memoriálu Josefa Žahoura, soutěže v požárním útoku, který má za sebou již dvacet ročníků.

Na vyšších stupních Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska byl v letech 1994-1999 velitelem okrsku Veselí nad Lužnicí a od roku 2000 je starostou tohoto okrsku. Od roku 2000 je rovněž členem Výkonného výboru Okresního sdružení hasičů v Táboře. Aktivně působí jako rozhodčí požárního sportu a také jako rozhodčí na soutěžích mladých hasičů. Za svou činnost ve Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska získal řadu ocenění, mimo jiné Medaili Za příkladnou práci, Medaili Za zásluhy, Čestné uznání Krajského sdružení hasičů a Medaili svatého Floriana.

Pár fotek z předání najdete ve Fotogalerii.