17. 9. 2016 - 17. ročník Memoriálu Josefa Žahoura, Veselí nad Lužnicí
Dvacet čtyři soutěžních družstev se v sobotu 17. září 2016 ve Veselí nad Lužnicí za podmračeného až deštivého počasí postavilo na start 17. ročníku Memoriálu Josefa Žahoura v požárním útoku.

V mládežnických kategoriích, kde se dopoledne soutěžilo podle standardních pravidel požárního útoku Hry Plamen, se prezentovala pouze čtyři soutěžní družstva. Bohužel na náš tradiční termín, tedy třetí sobotu v září, byly (aniž už jsme na to mohli reagovat) posunuty Táborské slavnosti a s nimi i soutěž mladých hasičů, kterou pořádá SDH Tábor. Tato soutěž je zařazena do seriálu soutěží O putovní pohár OSH Tábor a tudíž většina družstev dala logicky přednost tamější soutěži. Přesto jsme v kategorii mladších žáků viděli nesmírně napínavý boj, který naši mladší žáci prohráli s hosty z Hlavatců jen o desetinky vteřin a starší žáci, přestože neměli konkurenci, předvedli vynikající časy.

Dospělí odpoledne soupeřili podle speciálních pravidel. Voda se čerpá z podúrovňového zdroje – řeky Lužnice. Hadice jsou poskládány v kotoučích na přední hraně základny a soutěžící musí na útočném vedení překonávat překážku s oknem. To soutěž odlišuje od většiny pořádaných soutěží a pravidla se více přibližují skutečným podmínkám zásahu. Sbory z našeho města postavily na start celkem šest družstev.

V kategorii žen dominoval tým z Frahelže, který předvedl vynikající pokus a svým časem dokázal překonat i všechna mužská družstva. Druhé a třetí místo si za vyrovnané výkony odvezla obě družstva Dolních Hořic. Týmu Veselí n. L. A, který byl složen z našich zkušenějších žen, se pokus nepodařil a zaznamenal neplatný pokus. Věkově našemu nejmladšímu týmu, Veselí n. L. B, naopak zkušenosti chybí, udělal několik drobných chyb a bral tak páté místo.

Mezi muži si za druhý nejrychlejší útok dne odvezli prvenství a hlavní cenu hasiči z SDH Sviny a druhé místo obsadilo družstvo ze Záhoří. Třetí místo bral po menší chybě na sacím vedení domácí tým Veselí n. L. B, který je složen z mladších členů našeho sboru. Naopak nejstarší, tzv. Retro team Veselí n. L. A, s věkovým průměrem 47 let a se starší stříkačkou PS-8, předvedl pokus bez chyb, ovšem slabší stroj vodu na lepší než devátou příčku nedotlačil. Družstvo Veselí n. L. C nastoupilo bez tréninku a udělalo chyb poměrně dost, výsledkem tak bylo desáté místo. Kolegům z SDH Horusice se nepodařilo nasát vodu z řeky do mašiny a výsledkem tak byl neplatný pokus.

U diváků pak velký úspěch sklidily dva požární útoky s historickou požární technikou, které se již do soutěže nepočítaly. Nejprve se hasiči z SDH Záhoří předvedli s nádhernou dvoukolovou stříkačkou DS-16 od firmy Stratílek z roku 1939 a pak veselští hasiči představili její neméně krásnou nástupkyni, stříkačku DS-16 firmy THZ s rokem výroby 1958.

Veselské týmy nastoupily v následujících sestavách:
Mladší žáci: Čížek Jakub, Horváth Jiří, Sedláček Ondřej, Sobotka Jan, Veselý Jakub, Záhora Vojtěch, Záhorová Michaela
Starší žáci: Jiráček Vít, Krejčí Zuzana, Lukšík Michal, Málek Lukáš, Sedláčková Klára, Záhora Vojtěch, Zeman David
Muži A: Benda Radek, Filípek Roman, Fukal Karel, Jakeš Jiří, Jedlička Roman, Urban Milan, Urban Roman
Muži B: Březina Jaroslav, Jakeš Filip, Jakeš Jakub, Jůn Jiří, Skála Václav, Urban Petr, Záhorský Matěj
Muži C: Boháč René, Čížek Petr, Hrouda Dominik, Janák Jiří, Janák Matěj, Macek Karel, Šimonovič Petr
Ženy A: Bendová Iveta, Březinová Eva, Fukalová Martina, Jakešová Martina, Podlahová Václava, Urbanová Eva, Veselá Radka
Ženy B: Filípková Kristýna, Filípková Věra, Fukalová Karolína, Jedličková Petra, Kášková Nikola, Urbanová Michaela, Urbanová Tereza


Několik obrázků ze soutěže najdete ve Fotogalerii.

Soutěž by se nemohla uskutečnit bez podpory sponzorů a partnerů, kterými byli Město Veselí nad Lužnicí, Kulturní dům Veselí nad Lužnicí, Veselské služby, firmy RM GASTRO CZ s.r.o., efko cz s.r.o., VESCO spol. s r.o., Partner in Pet Food CZ s.r.o., Restaurace Pivovarský dvůr – Arabela, Andy-auta Tábor s.r.o. a Čevak a.s.. Poděkování zaslouží také Marek „Máca“ Cihlář, který se postaral o ozvučení a soutěž částečně i moderoval a Český červený kříž Veselí nad Lužnicí, který se postaral o zajištění zdravotního dozoru.



Mladí hasiči - mladší žáci
PořadíDružstvoOkres1. pokus2. pokusVýsledný čas
1.Hlavatce ATA43,6022,6522,65
2.Veselí nad LužnicíTA23,0723,5123,07
3.Hlavatce BTA39,2132,8132,81


Mladí hasiči - starší žáci
PořadíDružstvoOkres1. pokus2. pokusVýsledný čas
1.Veselí nad LužnicíTA18,3019,5118,30


ŽENY
PořadíDružstvoOkresVýsledný čas
1.FrahelžJH39,75
2.Dolní Hořice ATA44,21
3.Dolní Hořice BTA45,50
4.MiřeticeCR57,00
5.Veselí nad Lužnicí BTA57,50
6.DráchovTA67,81
7.Veselí nad Lužnicí ATANP


MUŽI
PořadíDružstvoOkresVýsledný čas
1.SvinyTA43,00
2.ZáhoříJH44,61
3.Veselí nad Lužnicí BTA45,83
4.Dolní HořiceTA46,13
5.DráchovTA51,02
6.MiřeticeCR52,11
7.PřehořovTA53,24
8.FrahelžJH54,74
9.Veselí nad Lužnicí ATA55,46
10.Veselí nad Lužnicí CTA60,43
11.BorkoviceTANP
 HorusiceTANP
 VlkovTANP