26.9.2009 - 10.ročník Memoriálu Josefa Žahoura
Krásné počasí babího léta přivítalo na startu jubilejního 10.ročníku Memoriálu Josefa Žahoura, který uspořádal Sbor dobrovolných hasičů ve Veselí nad Lužnicí v sobotu 26.září 2009, rekordní počet 39 soutěžních družstev ve čtyřech kategoriích.

Na startu se objevilo 17 týmů mužů a 6 družstev žen. V nové kategorii, kterou jsme letos premiérově zařadili, se s plovoucími čerpadly utkalo 8 týmů a stejný počet družstev se postavil na start i v soutěži mladých hasičů. Ve všech kategoriích se voda čerpá z podúrovňového zdroje – řeky Lužnice. Kromě kategorie mladých hasičů také musí být hadice poskládány v kotoučích na přední hraně základny a soutěžící musí na útočném vedení překonávat překážku s oknem. To naši soutěž odlišuje od většiny pořádaných soutěží a pravidla se více přibližují skutečným podmínkám zásahu.

V kategorii žen, jež celou soutěž zahajovala, si svou loňskou druhou příčku ještě vylepšilo družstvo z Dolních Hořic a svým vítězstvím po šesti letech ukončilo nadvládu domácího týmu. Pohár za druhé místo si odvezlo družstvo Frahelže a třetí místo obhájil tým žen z Dráchova. Náš Sbor dobrovolných hasičů na start postavil tým v sestavě Martina Fukalová, Martina Jakešová, Eva Urbanová, Marcela Macková, Eva Březinová, Ilona Skálová a Iveta Bendová. Holkám se bohužel soutěžní pokus nevydařil, hodně zaostaly za svými časy z předchozích let a to stačilo jen na 5.příčku.

Pořadí kategorie ŽENY: 1. Dolní Hořice, 2. Frahelž, 3. Dráchov, 4. Smrkov, 5. Veselí nad Lužnicí, 6. Miřetice

V nejpočetněji obsazené kategorii mužů své soupeře doslova deklasoval tým z Frahelže. Útok bez jediné chybičky a výkonný stroj znamenali jednoznačné vítězství. Na druhé příčce skončil tým z Dolních Hořic, který již loni předvedl, že jeho nový dvoutaktní stroj Tohatsu je pro soutěž dle našich pravidel jako dělaný. Třetí příčku obsadil tým z Lomnice nad Lužnicí, obhájce loňského prvenství. Jen těsně uhájil medaili před oběma týmy z Dráchova. Dráchovští na naší soutěži premiérově představili svoji zbrusu novou mašinu a ukázali, že to bude jejich dobrý pomocník. Obě domácí družstva mužů zaběhla pokusy bez větších chyb. Družstvo A nastoupilo ve stabilní sestavě Karel Fukal, Jaroslav Březina ml., Roman Urban, Milan Urban, Jiří Jakeš, Roman Jedlička a Radek Benda. I když kluci zaběhli lepší čas než loni, v nabité konkurenci to znamenalo jen zopakování loňské 7.pozice. Béčko, které soutěžilo ve složení Jiří Janák, Karel Horváth, Jaroslav Záhora, Petr Šimonovič, Petr Čížek, Patrik Tichý a Pavel Lukeš, si oproti loňsku svůj čas výrazně zlepšilo a zařadilo se v celkovém pořadí hned za své kolegy z A týmu na 8.místo.

Pořadí kategorie MUŽI: 1.Frahelž, 2.Dolní Hořice, 3.Lomnice nad Lužnicí, 4.Dráchov A, 5.Dráchov B, 6.Vlkov, 7.Veselí nad Lužnicí A, 8.Veselí nad Lužnicí B, 9.Smrkov, 10.Horusice, 11.Miřetice, 12.Dolní Bukovsko, 13.Ponědrážka, 14.Žíšov, 15.Mažice, Přehořov a Řípec.

Novou kategorií byl na naší soutěži požární útok s plovoucími čerpadly. Ta se stávají stále častějším vybavením zásahových jednotek a tak jsme se rozhodli prověřit připravenost družstev na jejich použití. V praxi se sice používají spíše jen pro čerpání vody či plnění cisteren, my jsme však v rámci soutěže zvolili standardní útok na terče. V této kategorii zaznamenala skvělé výsledky naše družstva. Prvenství vybojoval tým A ve složení Jaroslav Březina ml., Roman Urban, František Podlaha a Radek Benda. Na druhé místo dosáhl tým z Přehořova a napravil tak svůj nezdar z klasického požárního útoku. Bronzovou příčku obsadilo ženské družstvo našeho SDH v sestavě Eva Urbanová, Martina Jakešová, Eva Březinová a Ilona Skálová. Tým mužů Veselí nad Lužnicí B, který startoval v sestavě Jaroslav Záhora, Karel Horváth, Jiří Janák a Patrik Tichý obsadil 5.příčku.

Pořadí kategorie PLOVOUCÍ ČERPADLA: 1. Veselí nad Lužnicí muži A, 2. Přehořov muži, 3. Veselí nad Lužnicí ženy, 4. Lomnice nad Lužnicí muži, 5. Veselí nad Lužnicí muži B, 6. Dolní Hořice muži, 7. Dolní Hořice ženy A, 8. Dolní Hořice ženy B.

Závěr soutěže obstarali mladí hasiči. Také tato kategorie se na naší soutěži objevila poprvé. Bohužel sání z řeky se ukázalo jako velmi náročné jak pro soutěžící, tak zejména pro jejich techniku. Po počátečních problémech proto bylo umožněno družstvům absolvovat dva pokusy, aby mohla napravit své nezdary. Také tato kategorie znamenala velký úspěch pro reprezentanty našeho SDH. První příčku obsadili mladší žáci, kteří nastoupili v sestavě Jakub Jakeš, Lukáš Málek, Jiří Jůn, David Bednář, Dominik Hrouda, Jaroslav Březina nejml. a Tereza Urbanová. Hned za nimi si stříbrné medaile vybojovali starší žáci, kteří soutěžili ve složení Michala Urbanová, Martin Skluzáček, Václav Skála, Filip Jakeš, Martin Špulák, Jan Benda a Petr Urban. Třetí příčku pak obsadili starší žáci z Hlavatců. Největší potlesk ale sklidila přípravka družstva z Jistebnice. Tito předškoláci sice na medaile neútočili, ale za svůj statečný boj si odvezli zvláštní cenu od pořadatelů.

Pořadí kategorie MLADÍ HASIČI: 1. Veselí nad Lužnicí ml., 2. Veselí nad Lužnicí st., 3. Hlavatce st., 4. Jistebnice ml., 5. Dolní Bukovsko st., 6. Lomnice nad Lužnicí st., 7. Jistebnice příp., 8. Dolní Bukovsko ml.

Poděkování patří sponzorů a partnerům soutěže, kterými byli Město Veselí nad Lužnicí, Kulturní dům Veselí nad Lužnicí, firmy RM Gastro, Efko, Grena, Vesco, Jungheinrich a Restaurace Arabela.

Několik fotek ze soutěže najdete v naši Fotogalerii.

Kategorie ŽENY
Poř.SDHOkresČas
1.Dolní HořiceTA49,01
2.FrahelžJH51,30
3.DráchovTA59,22
4.SmrkovTA72,80
5.Veselí nad LužnicíTA83,42
6.MiřeticeCR97,71

Kategorie MUŽI
Poř.SDHOkresČas
1.FrahelžJH33,90
2.Dolní HořiceTA39,30
3.Lomnice nad LužnicíJH42,23
4.Dráchov ATA43,00
5.Dráchov BTA47,54
6.VlkovTA48,61
7.Veselí nad Lužnicí ATA50,32
8.Veselí nad Lužnicí BTA53,06
9.SmrkovTA59,87
10.HorusiceTA60,50
11.MiřeticeCR60,51
12.Dolní BukovskoČB82,72
13.PonědrážkaJH83,02
14.ŽíšovTA120,00
15.MažiceTANP
 PřehořovTANP
 ŘípecTANP

Kategorie PLOVOUCÍ ČERPADLA
Poř.SDHOkresČas
1.Veselí nad Lužnicí muži ATA39,71
2.Přehořov mužiTA40,93
3.Veselí nad Lužnicí ženyTA42,82
4.Lomnice nad Lužnicí mužiJH44,00
5.Veselí nad Lužnicí muži BTA45,91
6.Dolní Hořice mužiTA57,43
7.Dolní Hořice ženy ATA59,73
8.Dolní Hořice ženy BTA66,71

Kategorie MLADÍ HASIČI
Poř.SDHOkresČas
1.Veselí nad Lužnicí ml.TA44,25
2.Veselí nad Lužnicí st.TA45,57
3.Hlavatce st.TA62,61
4.Jistebnice ml.TA70,43
5.Dolní Bukovsko st.ČB72,06
6.Lomnice nad Lužnicí st.JH75,63
7.Jistebnice příp.TA98,03
8.Dolní Bukovsko ml.ČBNP