11.11.2006 - Veselská hasičárna změnila vzhled
         Opravená střecha a fasáda sušáku, nový povrch ve dvoře a před budovou a nakonec výměna vrat v hlavních garážích. To je výsledek měsíčních intenzivních prací na hasičské zbrojnici ve Veselí nad Lužnicí.

         Město Veselí nad Lužnicí ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí požádalo o příspěvek na rekonstrukci hasičské zbrojnice z prostředků Grantového programu Jihočeského kraje na podporu jednotek SDH obcí a ostatních složek IZS. Na konci září byl program vyhodnocen a společná žádost veselských byla úspěšná. Celkové náklady dosáhnou cca 750 000,- Kč, z toho příspěvek kraje je 524 750,- Kč, tedy asi 70%, zbytek nákladů půjde z rozpočtu města. Realizace projektu měla vpravdě šibeniční termín - 15.listopadu muselo být vše hotovo.

         Rekonstrukce se skládala ze tří etap, na každou bylo nutné najít dodavatele, což nebylo vzhledem ke krátkému termínu dokončení jednoduché. V podstatě se dá říci, že všechny firmy měly problém s tím, že zatímco stroje mají, lidí na jejich obsluhu je nedostatek. A tak zbyla i spousta práce na členy veselského Sboru dobrovolných hasičů, kteří na brigádách v hasičárně strávili všechny říjnové víkendy i řadu odpolední ve všední dny. Šlo zejména o přípravné zemní práce a další přípravné a pomocné práce.

1.etapa - Rekonstrukce sušáku
Sušák na hadice ve dvoře hasičské zbrojnice se touto rekonstrukcí dočkal první opravy od padesátých let minulého století, kdy byl postaven. Byla opravena střecha, vyměněna okna a dveře, opravena a natřena fasása.

2.etapa - Spojezdnění dvora a oprava vjezdu do garáží
Dvůr hasičské zbrojnice a vjezd do hlavních garáží svým povrchem (dlažice, panely, beton) již nevyhovoval pro zátěž, kterou musí občas unést. Přeci jen současná CAS-32 Tatra 815 je o dost těžší než Praga V3S, se kterou se po dvoře jezdilo v době, kdy byl stavěn. Nový živičný povrch by měl dnešním potřebám vyhovovat lépe.

3.etapa - Výměna vrat hlavní garáže
Vrata do hlavních garáží od roku 2002, kdy byla zaplavena při povodni, silně korodovala, jejich výměna byla tedy nutná. Nová roletová vrata zůstanou ještě nějaký čas za těmi starými skryta, než si tzv. "sednou" a bude možné vyladit jejich nastavení tak, aby těsnila přesně k podlaze.

Několik fotografií z průběhu celé rekonstrukce najdete ve Fotogalerii.

Rubrika: Co se děje, Aktualizace: 12.11.2006; 13:04:03   -Začátek stránky-   -Zpět-