23.4.2006 - Veselští hasiči, velká voda 2006 a trocha statistiky
Jelikož voda na všech tocích v našem městě pomalu klesá, je čas se ohlédnout za dosavadní činností zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí při letošních povodních.

Ty pro veselské hasiče začaly paradoxně v Horusicích, a to v pondělí 27.3, kde voda z tajícího sněhu vytvořila na louce lagunu, která hrozila zaplavením sklepů rodinných domků. Horusické družstvo naší zásahové jednotky provedlo odčerpání této laguny a pročištění stok pro lepší odtok vody. V úterý 28.3. bylo prováděno několik čerpání vody v ulici Na potoce, kde se začal rozlévat Bechyňský potok. Od středy 29.3. začali členové zásahové jednotky držet nepřetržité čtyřiadvacetihodinové služby, které trvaly do neděle 9.4. Přitom naše zásahová jednotka na tři dny musela opustit hasičskou zbrojnici, které byla rovněž v ohrožení velkou vodou, a získala dočasný azyl v kulturním domě. Od 10.4. se zasahující hasiči vrátili do svých zaměstnání a pomoc obyvatelů města tak poskytují již jen v mimopracovní době.

V období od 27.3. do 22.4. zaregistrovala zásahová jednotka Sboru dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí v souvislosti s povodněmi celkem 25 zásahů, z nichž většina trvala celý den. Do těchto zásahů se zapojilo 20 členů zásahové jednotky, kteří odpracovali 1372 hodin. Pokud se na zásahy podíváme z pohledu jednotlivých činností, ukazuje nám statistika následující čísla. Čerpání vody ze studní 97, čerpání sklepů 47, čerpání z otevřených lagun 18, čerpání ostatní (např. výtahové šachty) 10, pomoc při stěhování 7, pomoc při mytí domovních prostor 27, mytí ulic a chodníků 20, mytí ostatních prostor (např. výrobní haly) 8. Dále hasiči během povodní zajišťovali hlášení povodňové komise v zaplavených oblastech pomocí rozhlasového zařízení, odstraňování nánosů na mostech ve městě, kontrolní obhlídky zaplavených území a účastnili se v komisi zjišťující výši zaplavení v jednotlivých objektech. Rovněž pomáhali při evakuaci zaplavených oblastí města, při uskladnění, evidenci a výdeji desinfekčních prostředků, rukavic, nářadí a jiné humanitární pomoci v hasičské zbrojnici a poskytovali další drobnou pomoc obyvatelům v zaplavených oblastech.

Významnou pomoc naší jednotce poskytl Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, konkrétně příslušníci z jednotek České Budějovice, Český Krumlov, Prachatice, Milevsko, Písek, Tábor a Soběslav. Na pomoc našemu městu přijeli také dobrovolní hasiči z Hluboké nad Vltavou a Doudleb u Č.Budějovic. Neocenitelná byla pomoc Armády ČR, zejména při evakuaci osob bychom se bez její techniky obešli jen těžko. Armáda společně s Policií ČR rovněž zajišťovala nepřetržité hlídky v evakuovaných oblastech města.

Pomoc hasičů v postižených oblastech nekončí. S tím, jak postupně klesá hladina spodní vody, nastává čas pro odčerpání a desinfekci zaplavených studní. I nadále je možné požadavky na jakoukoliv pomoc hlásit na Městském úřadě, čerpání studní budeme provádět buď v odpoledních hodinách nebo o víkendech.

Podrobnosti k jednotlivým zásahům hledejte v rubrice Zásahy.

Fotky z několika posledních zásahů najdete ve Fotogalerii.

Rubrika: Co se děje, Aktualizace: 23.4.2006; 18:55:36   -Začátek stránky-   -Zpět-