Výroční valná hromada SDH Veselí nad Lužnicí - 26. listopadu 2004
Zpráva o činnosti od poslední Výroční valné hromady, která se konala 28.11.2003
V této části najdete přepis zprávy o činnosti, kterou na naší Výroční valné hromadě přednesl velitel sboru pan Jaroslav Březina.

1. ÚVOD
       Tuto zprávu o činnosti od minulé Valné hromady, která se konala 28.11.2003, předkládá Výbor Sboru dobrovolných hasičů ve Veselí nad Lužnicí.

2. ČLENSKÁ ZÁKLADNA A ČINNOST VÝBORU SDH
       Členská základna našeho SDH v letošním roce bohužel zaznamenala další snížení početního stavu. Navždy nás bohužel opustili pánové Jaroslav Dvořák, Josef Karták a Václav Růt. Krásnějšího polovinu naší členské základny naopak posílila paní Michaela Janáková. V současné době tak má náš sbor celkem 56 členů, z nich je 54 činných a 2 podporující. Z tohoto počtu je 20 žen a 36 mužů. Nejmladšímu členovi je 24 let, nejstaršímu 74 let. Průměrný věk člena sboru je 45 let. Nejdelší doba členství ve sboru je 56 let, průměrná doba členství je přes 19 let.
       Výbor Sboru dobrovolných hasičů se scházel pravidelně jednou měsíčně. Celkem se takto v tomto roce uskutečnilo 12 schůzí výboru, na kterých byly projednávány otázky běžného provozu našeho sboru a organizační zabezpečení akcí, kterých se náš sbor zúčastnil. Účast členů výboru na jeho jednáních je až na výjimky velmi dobrá, případná neúčast bývá většinou řádně omluvena.
       18 členů našeho SDH bylo po absolvování příslušného výcviku a zdravotních prohlídek zařazeno do Zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů města Veselí nad Lužnicí. Zajištění funkčnosti a akceschopnosti této jednotky kategorie JPO III. je hlavní náplní činnosti našeho SDH.


3. ŠKOLENÍ
       Pravidelných cyklických školení na územním odboru Hasičského záchranného sboru v Táboře se v letošním roce zúčastnili čtyři strojníci (Benda Radek, Jakeš Jiří, Záhora Jaroslav a Zimmel František) a tři velitelé (Březina Jaroslav ml., Jedlička Roman a Kaisler Stanislav). Pan Urban Milan absolvoval nové školení na funkci technik požární ochrany. Pánové Benda, Březina, Kaisler a Urban složili ve svých odbornostech předepsané zkoušky a získali oprávnění pro výkon svých funkcích na příštích 5 let.
       Školení členů zásahových jednotek probíhalo průběžně v jarních a letních měsících. Celkem se uskutečnila 2 teoretická školení a 2 praktické nácviky v rozsahu 40 hodin. Výcvik se řídil příslušnými pokyny, které vydává Ministerstvo vnitra. Nositelé dýchací techniky absolvují každé tři měsíce zvláštní praktický i teoretický výcvik.


4. TECHNIKA A VYBAVENÍ
       Letošní rok byl v oblasti techniky a vybavení charakterizován snahou vyřešit situaci okolo nevyhovujícího složení výjezdové techniky. Loňská koupě Tatry 148 sice pomohla vyřešit kritický stav, některé problémy však přetrvávají. Tatra bohužel nemá dostatečnou kapacitu pro přepravu potřebného počtu zasahujících hasičů a také prostory pro některé vybavení (např. dýchací techniku) zde chybí. Při zásahu tak ve většině případů musíme vyjíždět také s DVS-12 Avia, což však vyžaduje přítomnost dvou strojníků u výjezdu.
       Město i v letošním roce usilovalo o získání státní dotace pro nákup nové cisterny. Ta bohužel nebyla přidělena. Naděje na její získání v dalších letech je při stavu státních financí mizivá. V průběhu roku vyhlásil Jihočeský kraj grant na podporu vybavení jednotek SDH. Pokud bychom při jeho získání uspěli, podařilo by se nám významným způsobem posílit částku, kterou jsme měli v letošním rozpočtu vyčleněnu na částečnou rekonstrukci CAS-32 Tatra 148. Ve spolupráci s firmou Hateco (která by rekonstrukci prováděla) jsme žádost zpracovali a podali. Ani zde jsme však nebyli úspěšní, přednost dostali jiní.
       Na konci roku se na trhu s hasičskými auty objevilo několik starších vozidel CAS-24 Liaz, většinou šlo o dovoz ze Slovenska. Při jednání se starostou města jsme se dohodli, že by byla možnost v příštím roce realizovat nákup tohoto vozidla, které by pro naše potřeby bylo vyhovující a situaci by vyřešilo. Součástí dohody bylo i to, že nebudeme investovat do rekonstrukce CAS-32 Tatra 148 a ušetřené peníze pak použijeme na nákup. Rovněž bylo dohodnuto, že jako protihodnotu by bylo možné prodat vozidlo CAS-8 Avia. Velitel a strojník společně se starostou města navštívili firmu Vraspír ve Žďáru nad Sázavou, kde dohodli možnost dodání CAS-24 Liaz včetně repase za cenu cca 2 mil. Kč. Po odečtení ušetřených 200 tis. Kč na rekonstrukci CAS-32 Tatra 148 a předpokládané částce cca 500 tis. Kč za prodej CAS-8 Avia by tak investice z města činila 1,3 mil. Kč. Bohužel tato částka se v rozpočtu města na rok 2005 nenašla a finanční a rozpočtový výbor náš požadavek neschválil. A tak jsme vlastně přišli nejen o možnost získat velmi výhodně repasované auto zcela vyhovující našim potřebám, ale i o částku na rekonstrukci CAS-32 Tatra 148 a také o veškeré případné investice do vybavení v roce 2005, protože jsme do návrhu rozpočtu kromě auta a provozních výdajů jiné požadavky nedali.
       Při nákupech z rozpočtu města jsme se v letošním roce zaměřili na vybavení členů zásahových jednotek ochrannými pomůckami. Bylo zakoupeno 17 párů zásahové obuvi od firmy Zeman, 15 párů zásahových rukavic Ruby od formy Holík, 4 kusy pracovních oděvů PS II Nomex a 2 kabáty Fireman V od firmy Deva. Na začátku roku pak byly dodáno 6 kusů zásahových přileb Schubert F210 a 10 kusů pracovních oděvů PS II Nomex z Otavanu Třeboň, které byly objednány ještě v roce 2003. Osobní výstroj každého hasiče zásahové jednotky již tedy odpovídá požadavkům a potřebám dnešní doby, do budoucna zbývá pouze náhrada nevyhovujících přileb PZ-11 u části zásahové jednotky a případné zakoupení zásahových kalhot.
       Do vybavení zásahové jednotky byl zakoupen hydrantový nástavec s kulovým uzávěrem, nový sací koš, 4 hadice C a 3 hadice B. Pravidelná údržba byla prováděna na dýchacích přístrojích, které rovněž v rámci školení jejich obsluhy absolvují přezkoušení funkčnosti na HZS. Samozřejmostí je pak i další běžná údržba výstroje a zásahového materiálu včetně všech zásahových vozidel, zejména pak ošetření po zásazích a jiném použití.
       U všech automobilů byla po jejich přípravě provedena STK a kontrola emisí. Na CAS-32 Tatra 148 byla provedena oprava alternátoru a dobíjení a také byla provedena výměna autobaterií. Členové našeho SDH vyrobili a na DVS-12 Avia nainstalovali osvětlovací stožár, který je osazen dvěma halogenovými světly o výkonu 500 W. Na jedné z našich stříkaček PS-12 byla provedena oprava rozdělovače.


5. HASIČSKÁ ZBROJNICE
       V hasičské zbrojnici jsme v letošní roce uspořádali celou řadu brigád, na kterých jsme odvedli množství práce pro vylepšení podmínek pro zásahovou jednotku a byla provedena řada oprav na zařízení.
       V jarních měsících jsme museli provést pročištění ležatého odpadního potrubí, které bylo zcela zaneseno hlínou, která je používána v keramickém kroužku Domu dětí mládeže, se kterým sdílíme prostory naší hasičárny. Rovněž bylo nutno provést výměnu vodicích lan u sušáku na hadice. Podařilo se získat čtyři zahradní stoly ze dvora restaurace Arabela, byla provedena demontáž starých fošen a výroba nových desek, které na jaře namontujeme a budeme tak mít připraveno posezení na dvůr hasičské zbrojnice. V garáži bylo namontováno a zprovozněno zařízení na udržování baterií pro DVS-12 Avia.
       Největší akcí v letošním roce byla výroba nových skříněk pro členy zásahové jednotky. Ve Veselském podniku Grena a.s. se podařilo dojednat padesátiprocentní slevu při nákupu lamino desek. Členové našeho SDH ve firmě Vorel s.r.o., Klenovice, která nám umožnila použít své zařízení, tyto desky nařezali a předvrtali. V garáži hasičské zbrojnice pak byla provedeno jejich sestavení a montáž a nakonec také zavěšení na stěnu garáže. Celkem tak do garáží přibylo 20 skříněk. Každý z členů zásahové jednotky si pak dle svých představ zakoupil do skříňky věšáky a uzpůsobil si ji svým potřebám.


6. ZÁSAHY
       Počet zásahů od loňské valné hromady zaznamenal oproti předchozímu období mírný pokles, bohužel se však jednalo většinou o požáry většího rozsahu. Zásahové jednotky zaznamenaly celkem 22 výjezdů, z toho se jednalo 16x o požár, 3x o čerpání vody, 2x o technickou pomoc a 1x to bylo taktické cvičení. Podrobnosti ke všem zásahům jsou obsahem přílohy této zprávy.
       Mezi větší zásahy patří zejména tyto: 25.12.2003 technická pomoc v Motelu Lucie, 29.5.2004 požár rašeliny na louce v Zálší, 31.5.2004 požár Avie v garáži autodílny firmy Jinos Agro, 26.7.2004 požár hromady kůry na volné ploše v areálu podniku Rašelina a.s., provoz Mažice, 14.8.2004 Požár sklaďáku sena v Dráchově, 15.10.2004 požár motoru osobního automobilu Škoda 120 ve Svinenské ulici a 14.11.2004 požár osobního vagónu na nádraží ve Veselí n.L..


7. SOUTĚŽE
       V seznamu soutěží, kterých se letos zúčastnila družstva našeho SDH najdeme v letošním roce tři položky.
       Do prvního kola soutěže v požárním sportu, které letos pro náš okrsek pořádal 22.5. Sbor dobrovolných hasičů v Horusicích, se zapojila dvě družstva mužů a jedno družstvo žen. Družstva mužů startovala letos v obměněných sestavách, protože část členů se již přehoupla do veteránské kategorie nad 35 let. Družstvo mužů mladších obsadilo 6.místo, když zejména čas požárního útoku neodpovídal očekávání, naopak v běhu na 100 metrů došlo oproti předchozím létům ke zlepšení. Družstvo mužů starších skončilo na 2.místě, když svého jediného soupeře, družstvo Dráchova, sice porazilo v požárním útoku, ale neuspělo v běhu na 100 metrů. Ženy opět v letošním roce měly konkurenci v podobě hasiček z Valu, své soupeřky však v obou disciplínách dokázaly porazit a zvítězily.
       Již tradičně je začátek srpna pro náš Sbor dobou, kdy se vydáváme na víkendový výlet do Miřetic u Chrudimi. Letos tomu nebylo jinak a tak jsme se zapojili do již 3.ročníku soutěže v požárním útoku O pohár starosty obce. Jako první se na start postavilo družstvo žen. Ty soutěžily dle standardních pravidel požárního sportu. Pokus se jim povedl, čas 33,8 je jejich druhý nejlepší, stačilo to však jen na třetí místo, rozhodly silnější mašiny jejich konkurentek. Muži soutěžili dle upravených pravidel, hadice musely být na základně v kotoučích a nesměly se na základně spojovat. Naši muži startovali jako třináctí. Jen drobná chyba je připravila o lepší umístnění než je konečné osmé místo. To je však v konkurenci 19 družstev velmi dobrým výsledkem.


8. MEMORIÁL JOSEFA ŹAHOURA
       Protože loňská změna pravidel i místa konání soutěže při Memoriálu Josefa Žahoura se osvědčila, neměli jsme důvod při letošním 5.ročníku dělat změny. Před kulturním domem se tak v sobotu 2.října utkalo 20 družstev mužů a 1 družstvo žen z okresů Tábor, Jindřichův Hradec a Chrudim.
       Nová pravidla, která vychází ze starších propozic, podle kterých se dnes již nesoutěží, jsme zvolili zejména proto, že se voda čerpá z řeky a hadice musí být na základně poskládány v kotoučích. Tím se o hodně více přibližují skutečným podmínkám při zásahu a jsou tak základem pro lepší výcvik zásahových jednotek Sborů dobrovolných hasičů.
       Mezi muži loňské vítězství obhájilo a pohár za vítězství si odvezlo družstvo Zhoř u Tábora A (čas 46,54 s), druhé skončilo A družstvo domácích hasičů z Veselí nad Lužnicí (47,43) a třetí místo obsadil tým Zhoř u Tábora B (48,00). Družstvo mužů Veselí nad Lužnicí B obsadilo solidní 8. místo. Mezi ženami domácím nepřijela konkurence a tak mohli slavit vítězství v čase 66,00.
       Do budoucna se budeme muset zamyslet nad pořádáním oddělené kategorie pro ženy a kategorie mix, protože mezi ženskými družstvy o účast na soutěži podle těchto pravidel není zájem. Dalším problémem bude vyřešení technických podmínek v pravidlech, zejména co se týká úprav na strojích, protože v letošním roce jsme byli svědky nepříjemných dohadů na toto téma.


9. OSTATNÍ AKCE
       Ukázky techniky na Dětských dnech jsou již tradiční součástí naší činnosti, letos jsme takto svoji činnost ukázali v Řípci a ve spolupráci s Policií ČR také ve Zlukově. Děti se dozvěděli jak správně přivolat pomoc pokud zjistí nějakou mimořádnou událost. Předvedli jsme simulovaný zásah a dále ukázali například stříkání pěnou nebo činnost plovoucího čerpadla.
       V měsíci květnu jsme v naší hasičské zbrojnici na návštěvě přivítali děti z Mateřské školy na Blatském sídlišti. Ukázali jsme jim naší techniku a vybavení a také odpověděli na zvídavé dotazy. V červnu jsme pak s ukázkou techniky navštívili Mateřskou školu v Mezimostí.
       Pro rodiny a přátele našich členů jsme na 30.4. připravili "čarodějnické" posezení s hudbou a občerstvením ve dvoře hasičské zbrojnice. Letos jsme sice žádný výjezd absolvovat nemuseli, přesto akce splnila svůj účel a alespoň jsme se dobře pobavili.
       Již tradiční součástí naší činnosti je večerní posezení v hostinci Arabela po Memoriálu Josefa Žahoura. Na tom letošním jsme kromě většiny členů našeho SDH přivítali také naše přátele z SDH Kardašova Řečice. Při skvělém hudebním doprovodu manželů Molíkových a pana Kaislera jsme se bavili do pozdních večerních hodin.
       V červnu letošního roku zakončili svojí účast v prvním ročníku městské amatérské bowlingové ligy dvě družstva našeho SDH. V konečném pořadí se mezi 14 zúčastněnými družstvy objevuje A tým našeho SDH na osmém místě, družstvo B je na místě třináctém. Celkově byla účast v této soutěži zklamáním, protože se vůbec nevydařila po organizační stránce. Neustálé překládání termínů, přibrání dalších družstev v již rozehrané soutěži, podivné dohrávky zápasů či neuskutečnění závěrečného vyhlášení pořadí jsou jen malým příkladem těchto problémů.


10. ZÁVĚR
       O naší činnosti průběžně informujeme prostřednictvím internetové stránky, na které lze najít podrobnosti k veškerým zde zmíněným akcím včetně fotografií. Naší činnost prezentujeme rovněž v tisku, zejména v měsíčníku Veselsko, i když zde jsme se v letošním roce setkali s celou řadou problémů, které se týkali zejména krácení a úprav článků.
       Výbor SDH děkuje všem členům za práci, kterou odvedli v letošním roce, dále děkuje všem kteří jakýmkoliv způsobem podporují naší činnost, kterou děláme ve prospěch všech obyvatel našeho města a přeje všem jen to nejlepší do roku 2005.

Rubrika: Co se děje, Aktualizace: 28.11.2004; 10:57:20   -Začátek stránky-   -Zpět-