Slavnostní valná hromada SDH Veselí n.L. - 12. říjen 2001

Vážení hosté, dámy a pánové,
        sešli jsme se dnes, abychom si připomněli, že uplynulo již 120 let od doby, kdy byl ve Veselí nad Lužnicí založen první dobrovolný hasičský sbor. Úvodem společně vzpomeňme všechny hasiče, kteří za tuto dobu sborem prošli a nejsou již mezi námi a uctěme jejich památku povstáním a minutou ticha. ..... Děkuji Vám
        A nyní mi dovolte, abych Vám několika slovy tuto stodvacetiletou historii přiblížil.
        Historie našeho sboru je vlastně spojením historie dvou původně samostatných sborů. Na konci 19. století totiž vedle sebe existovala dvě města - Mezimostí nad Nežárkou a Veselí nad Lužnicí, která byla sloučena až v průběhu druhé světové války. Až do této doby tedy můžeme sledovat samostatnou historii dvou sborů.
        Jako první byl založen Sbor dobrovolných hasičů ve Veselí nad Lužnicí a to v roce 1881, kdy v měsíci září byl ustaven pod vedením přítele Františka Bašteckého sbor, čítající přibližně 40 členů. Vznik sboru v sousedním Mezimostí na sebe nenechal dlouho čekat. Zde byl dne 22. července roku 1883 ustanoven prozatímní hasičský sbor, který měl v počátku 24 členů a jehož velitelem byl zvolen přítel Max Mostecký.
        V průběhu druhé světové války, přesněji v roce 1943, došlo z nařízení okupačních orgánů ke sloučení obou měst pod názvem Veselí nad Lužnicí. Až do konce války však ještě sbory existovaly samostatně. Teprve po jejím skončení, kdy bylo sloučení měst zachováno se jednalo i o sloučení obou sborů. Došlo k němu na slavnostní schůzi, která se konala 25. listopadu 1945. Požární jednotka měla v době sloučení sborů 92 členů.
        V dalším období sbor nevedl kroniku a tak o událostech z let 1945 až 1971 nejsou vůbec žádné a o činnosti z dalších let jen útržkovité záznamy. V sedmdesátých letech byl sbor velice aktivní. Dvakrát v našem městě byla uspořádána krajská soutěž v požárním sportu a rovněž soutěžní družstvo dosahovalo při soutěžích výborných výsledků. Tato aktivita vyvrcholila na začátku let osmdesátých výstavbou nové budovy požární zbrojnice. V sedmdesátých a na začátku osmdesátých let také byl velice aktivní kroužek mladých hasičů pod vedením pana Kloudy.
        V současné době má náš Sbor 52 členů, z toho 15 žen. Devatenáct mužů tvoří zásahové jednotky města. Na vyzvání Hasičského záchranného sboru pomáhají při zásazích ve městě a blízkém okolí. Procházejí každoročním periodickým výcvikem a 10 z nich je proškoleno i jako nositelé dýchací techniky. Součástí výcviku je i požární sport. Momentálně fungují ve Sboru tři soutěžní družstva mužů - mladší muži mají své Áčko a Béčko a aktivní je i družstvo veteránů, důvěrně zvané Old Boys. V loňského roce také poprvé v historii sboru zahájilo svou činnost družstvo žen.
                      Stanislav Kaisler, starosta SDH Veselí nad Lužnicí


Rubrika: Co se děje, Aktualizace: 14.10.2001; 20:32:00   -Začátek stránky-   -Zpět-