II.ročník memoriálu Josefa Žahoura, soutěž v požárním útoku - 29. září 2001

        Pro většinu členů Sboru dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí pořádání II.ročníku Memoriálu Josefa Žahoura, soutěže v požárním útoku, začalo vlastně již v pátek, kdy bylo nutné připravit vše potřebné na dopravním hřišti - vyměřili jsme tratě, připravili místo pro čerpání vody, naváželo se občerstvení. Večer jsme pak přivítali naše přátelé z SDH Miřetice u Chrudimi, kteří nám oplatili naši návštěvu na stém výročí založení jejich sboru.
        V sobotu se na místě konání soutěže sešlo celkem 28 družstev z okresů Tábor, Jindřichův Hradec a Chrudim, tedy o dvě více než v loňském roce, z toho bylo 21 družstev mužů a 7 družstev žen. V kategorii MIX, která byla novinkou a jednalo se o soutěž těch sborů, které, stejně jako ten náš, mají družstvo mužů i družstvo žen, se prezentovalo 6 Sborů dobrovolných hasičů. Po zahájení a vzpomínce na pana Josefa Žahoura, na jehož počest Memoriál pořádáme se již rozběhla vlastní soutěž.
        Jako první se na start postavilo družstvo mužů A našeho sboru v sestavě Fukal Karel, Březina Jaroslav ml., Urban Roman, Urban Milan, Jakeš Jiří, Benda Radek a Jedlička Roman. Průměrný výkon a čas 46,07s stačil v konečném pořadí na 11.místo. Našim přátelům z Miřetic, kteří startovali šestí se útok bohužel nepovedl a kvůli přešlapu při stříkání byly diskvalifikováni a obsadili společně s SDH Zlukov, který dopadl podobně, poslední, 20.místo. Dalším našim družstvem na startovní čáře byly ženy, startovaly ve složení Fukalová Martina, Jakešová Martina, Urbanová Eva, Macková Marcela, Březinová Eva, Bendová Iveta a Urbanová Alena, ani jim se však příliš nedařilo, prodleva při nastříkání terče je stála lepší než konečné 5.místo s časem 51,93s. Nedlouho po nich se ke svému pokusu připravilo družstvo mužů B, v sestavě Zimmel František, Horváth Karel, Skála Jiří, Záhora Jaroslav, Kaisler Stanislav, Boháč René a Macek Karel příjemně překvapilo téměř bezchybným výkonem a časem 38,96 obsadilo celkové 7.místo, když porazilo řadu papírově lepších soupeřů. Jako poslední tým soutěže se na startu objevili naši veteráni v sestavě Březina Jaroslav, Pícha Zdeněk, Kobliška Bohumil, Urban Václav, Nohejl Roman, Benda Jan a na pravém proudu je posílila Marcela Jakešová, předvedli kvalitní výkon, kterým v čase 50,58s dosáhli na konečnou 14.příčku.
        Přestávku na spočítání výsledků vyplnil požární útok ratolestí našich členů (Sláveček Březina nejml., Michalka Bendová, Káťa Urbanová, Péťa Urban, Páťa Fukal, Míša Hruška, Filípek Jakeš a Karolínka Macková) kteří svůj úkol, uhašení hořící papírové chaloupky, splnili na jedničku a vysloužili si tak kromě diplomů i sladkou odměnu.
        Vyhlášení výsledků udělalo největší radost mužům z SDH Nová Včelnice, kteří časem 26,07s zvítězili a ženám ze Dvorců, které časem 36,28s obhájily své loňské prvenství a zároveň se svými mužskými kolegy součtem časů 66,8s vyhrály i kategorii mix. Druhá místa ve všech kategoriích obsadil SDH Bechyně, muži s časem 29,96s, ženy 43,13s a mix 73,09s. Třetí místo mezi muži patřilo družstvu z Lomnice nad Lužnicí s časem 30,47s, v ženách pak družstvu ze Želče za čas 47,68s a v mixech si bronzovou medaili vybojovali domácí časem 90,89s. Všichni medailisté obdrželi krásné poháry, které věnovalo Město Veselí nad Lužnicí a vítězové mužské kategorie i hlavní cenu, poukaz na volné jízdy terénní čtyřkolkou, kterou věnovala firma Mácasport s.r.o.
        Z dalších sborů našeho okrsku 12.místo vybojoval SDH Dráchov, 15.místo obsadili Horusice, 18.místo získali Mažice a 20.místo Zlukov. Řada dalších sborů z našeho okolí, ačkoliv byla do soutěže přihlášena, se nakonec nedostavila. Škoda, že nevyužila možnost porovnat své síly s jinou konkurencí , než nabízí každoroční okrskové kolo, snad příště.
        Závěrem mi dovolte, abych poděkoval všem členům našeho sboru, kteří se do přípravy Memoriálu zapojili, ať již jako soutěžící, pořadatelé nebo rozhodčí, dále pak Zdeňku Znamenanému, Leopoldu Lencovi a Karlu Měchurovi, kteří na výbornou zvládli roli rozhodčích, HZS Tábor za zapůjčení časomíry, Městu Veselí a firmě Mácasport za ceny, které do soutěže věnovali, paní Janě Princové, která pro nás zajistila zdravotní službu při soutěži, Lokomotivě za spolupráci při zapůjčení areálu, divákům, kteří si na soutěž našli cestu a vytvořili báječnou atmosféru, všem soutěžním družstvům za férové vedení boje a předvedené výkony a v neposlední řadě Heleně, Romaně, Pepovi a Edovi Kartákovým za vynikající zajištění občerstvení nejen přímo při soutěži na dopravním hřišti, ale i při večerním posezení našeho sboru v Arabele a při celém víkendovém pobytu našich přátel z Miřetic, kterým děkuji nejen za účast ale i za pomoc při organizaci Memoriálu.
                      Stanislav Kaisler, starosta SDH Veselí nad Lužnicí


Rubrika: Co se děje, Aktualizace: 2.10.2001; 15:12:19   -Začátek stránky-   -Zpět-