Zpráva o činnosti od poslední Výroční valné hromady, která se konala 3.12.1999
V této části najdete přepis zprávy o činnosti, kterou na naší Výroční valné hromadě přednesl starosta sboru pan Stanislav Kaisler.

1. ÚVOD
       Vážení hosté, dámy a pánové,
naposledy v tomto tisíciletí se scházíme na Výroční valné hromadě Sboru dobrovolných hasičů ve Veselí nad Lužnicí. Společně zhodnotíme naší činnost od minulé valné hromady a alespoň rámcově si stanovíme úkoly pro první rok příštího tisíciletí, rok 2001, který bude rovněž rokem, ve kterém bychom měli oslavit 120. výročí založení našeho sboru.


2. SITUACE V SHČMS
       Nejdříve mi dovolte, abych se věnoval dění na úrovni celého Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Na letošní Valné hromadě okrsku Veselí nad Lužnicí byl novým starostou okrsku zvolen pan Leopold Lenc z SDH Horusice. V březnu na shromáždění delegátů SDH v Dražicích byl členem okresního výkonného výboru za náš okrsek zvolen pan Stanislav Kaisler. V této funkci tak nahradil dlouholetého člena pana Františka Kloudu. Na postu starosty okresního sdružení byl potvrzen pan Karel Měchura. Významné pocty se dostalo dalšímu členu našeho sboru, panu Josefu Srncovi, který byl jmenován jeho čestným náměstkem. V červenci se uskutečnil ve Žďáru nad Sázavou 2. řádný sjezd našeho sdružení. Byly zde schváleny nové stanovy a rovněž zvoleno nové vedení. Doufám, že se tím uklidnily předvolební boje a pánové v Praze se tak místo obviňování z tunelování zase budou věnovat normální práci ve prospěch nejen SHČMS, ale i celé společnosti.

3. NOVÉ ZÁKONY
       Rovněž v hlavní oblasti naší činnosti, požární ochraně, bylo v letošním roce přichystáno mnoho změn. Bylo schváleno několik nových zákonů týkajících se požární ochrany (237/2000 Sb. Zákon, kterým se mění zákon 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, 238/2000 Sb. Zákon o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů, 239/2000 Sb. Zákon o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, 240/2000 Sb. Zákon o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) ). Tyto zákony, které budou platit od 1.1.2001 však zatím nejsou k dispozici v plném znění a tak si na vyhodnocení jejich dopadů na naši činnost musíme ještě počkat.

4. ČLENSKÁ ZÁKLADNA A ČINNOST VÝBORU SDH
       V letošním roce jsme byly svědky nebývalého nárůstu počtu členů našeho sboru. Ve svých řadách jsme přivítali 8 žen a 7 mužů, kteří se okamžitě zapojili do činnosti soutěžních družstev žen a mužů B. Někteří z mužů se rovněž zapojili do zásahových jednotek našeho sboru a absolvovali příslušná školení. Takovýto nárůst počtu aktivních členů našeho sboru je jistě příjemný, bohužel však stále chybí mladší generace, dorost a mládež. V současné době tak má náš sbor celkem 60 členů, z toho je 55 činných a 5 podporujících, 19 žen a 41 mužů.
       Výbor Sboru dobrovolných hasičů se scházel pravidelně jednou měsíčně. Celkem se takto v tomto roce uskutečnilo 12 schůzí výboru, na kterých byly projednávány otázky běžného provozu našeho sboru. V letošním roce pracoval výbor poprvé v novém složení a účast jeho členů na jednání byla oproti předchozím obdobím více než nadprůměrná.


5. ŠKOLENÍ
       Školení členů zásahových jednotek bylo letos rozšířeno o velký podíl praktických nácviků a probíhalo průběžně v jarních a letních měsících. Celkem se uskutečnila 3 teoretická školení a 3 praktické nácviky. V letošním roce školením prošli někteří z nových členů a ti budou od nového roku zařazeni do zásahových jednotek, kde nahradí některé ze starších kolegů. Nositelé dýchací techniky absolvují každé tři měsíce zvláštní praktický i teoretický výcvik. Letos se zatím uskutečnil třikrát, poslední z nich na polygonu na HZS v Táboře. Do konce roku je tedy pro ně třeba zorganizovat ještě jeden výcvik. Tři noví členové absolvovali v listopadu základní výcvik nositelů dýchací techniky na HZS v Táboře a rozšířili počet členů zásahových jednotek našeho sboru, kteří mohou vykonávat tuto funkci, na dvanáct. Pravidelná cyklická školení na Hasičském záchranném sboru v Táboře pro velitele, strojníky a preventisty byla v jarních měsících obeslána všemi příslušnými funkcionáři našeho sboru. Na rozdíl od předchozích školení, která si sami organizujeme v mimopracovní době, se však tato konají jako celodenní v pracovních dnech a bohužel stále přetrvává problém s uvolňováním některých členů ze strany zaměstnavatelů.

6. PREVENCE
       Prevence je velice problematickou částí naší práce. Ačkoliv by právě tato oblast měla být jednou z našich priorit, nejasnosti ve výkladu zákonů a nedostatek informací nám brání vykonávat tuto činnost tak, jak bychom sami chtěli. I to byl jeden z důvodů, proč jsme v letošním roce preventivní prohlídky neprováděli. Asistenční službou jsme letos zajišťovali pouze jednu akci - listopadovou Miss Lužnice 2000 ve Veselském kulturním domě.

7. OSTATNÍ AKCE
       S ukázkou naší techniky jsme letos v červenci navštívili letní dětský cykloturistický tábor Albrecht v Soběslavi. Stali jsme se takříkajíc hlavními hvězdami, neboť celý tábor se letos konal pod mottem Albrecht hasičem. I přes nějaké problémy s materiálem měla ukázka úspěch, jak ostatně zájemci mohou vidět na pořízeném vidoezáznamu.
       I v letošním roce jsme pokračovali v třídění a katalogizaci historických materiálů našeho sboru, při čemž jsme spolupracovali s panem Jelínkem ze spolku Přátelé historie Veselí nad Lužnicí a okolí. Jeho prostřednictvím jsme se rovněž zapůjčením některých kronik a dobových dokumentů podíleli na uspořádání výstavy Kroniky a kronikáři Veselska na přelomu tisíciletí.
       Rád bych se zmínil i o jedné akci, která se sice nakonec neuskutečnila, ale jejíž přípravě jsme věnovali poměrně dost času a energie. Jednalo se o pokus o překonání světového rekordu v dálkové dopravě vody, který se měl konat ve dnech 1. a 2. září v okolí Máchova jezera. Měli jsme vše připraveno k účasti, na poslední chvíli však organizátoři akci odložili, protože nebyl dostatek lidí a techniky pro zvládnutí pokusu. Akce by se tak měla uskutečnit začátkem května v roce 2001.


8. ÚDRŽBA VÝZBROJE, VÝSTROJE
       Při údržbě výzbroje a výstroje bylo v letošním roce odvedeno mnoho práce. STK a kontrola emisí na všech třech automobilech se v letošním roce podle změněných předpisů prováděla už jen jednou. Na všech vozidlech byla průběžně prováděna drobná údržba, tak aby provozuschopná. U Avie CAS-8 a Škody CAS-25 byla provedena výměna baterií. Pravidelná údržba byla prováděna na dýchacích přístrojích, které rovněž v rámci školení jejich obsluhy absolvují přezkoušení funkčnosti na HZS. U dvou tlakových lahví byly provedeny předepsané zkoušky u odborné firmy v Písku. Po závadách bylo nutné provést opravu radiostanice v Avii CAS-8 a výměnu radiostanice v Škodě CAS-25. Pravidelnou údržbou, zejména vybíjením a nabíjením baterií, procházejí rovněž obě kapesní radiostanice. Průběžně jsou rovněž prováděny další různé drobné úpravy a opravy veškeré výzbroje. Co se vyřešit nepodařilo je problém se sirénou, přesněji řečeno s její slyšitelností. Vše by snad měla vyřešit plánovaná kompletní výměna sirén Civilní ochrany za novější typy. V poslední době však ke svolávání zásahových jednotek raději používáme mobilní telefony. V rámci obnovy výzbroje a výstroje byly letos zakoupeny tři hadice C, dvě savice, deset opasků k pracovnímu oděvu a jedna proudnice typu Turbocador. Pro výcvik zásahových jednotek byly zakoupeny dvě sady nářadí pro běh na 100 metrů a dvě proudnice pro požární útok.

9. HASIČSKÁ ZBROJNICE
       Při údržbě budovy hasičské zbrojnice se letos provedla řada drobných oprav a úprav. Největší akcí byla oprava vrat garáží. Bylo nutné vyměnit prorezlé plechy ve spodní části a poté bylo provedeno nastříkání celých vrat. Rovněž byly vyměněny zámky a provedeno srovnání zkřížených vrat. Částečně je rovněž vyřešen problém rozbitých oken na sušáku, kde jsme místo horního, zcela zničeného, vsadili drátěné síto a zamezili jsme tak nežádoucím návštěvám holubů. Zbývá tak vyměnit dolní okno a opravit pant na vstupních dveřích.
       Zbrojnice se týká rovněž problém našeho soužití s Domem dětí a mládeže. Jak oni tak i my rozšiřujeme svoje aktivity a budova je nám oběma dohromady pořádně těsná. Z největších problémů bych jmenoval nefunkčnost telefonů kvůli porušení elektrických kabelů při instalaci keramické pece, nemožnost přístupu k jističům, nutnost používání velkého množství klíčů, než se dostaneme k záznamníku v klubovně, absence šatny pro zásahové jednotky a soutěžní družstva, nejasnosti okolo rozpočítávání nákladů na topení, vodu a elektřinu. Při jednání s paní Opatrnou jsme se dohodli na vypínání topení na víkend, tak aby se vysoké náklady ne ně podařilo alespoň částečně snížit. Při tomto jednání jsme rovněž byli informováni o možné budoucnosti Domu dětí, který má na rok 2003 přislíbenu dotaci ze státního rozpočtu na opravu či rekonstrukci nějakého objektu, nyní je na tahu Městský úřad, který by pravděpodobně takový objekt musel poskytnout.


10. ZÁSAHY
       Zásahové jednotky našeho sboru vyjížděly od minulé valné hromady v devíti případech. Dva zásahy spadají ještě do roku minulého - 19. prosince to byl požár rodinného domku v Podskalí a 26. prosince požár rodinného domku u staré benzínové pumpy. Druhý z nich měl bohužel za následek úmrtí majitelky domku na následky popálenin. V letošním roce to byl 24. ledna planý poplach spojený s hledáním zamrzlých labutí u Kulturního domu, 27. února planý poplach, kde příčinnou výjezdu bylo neohlášené pálení zahradního odpadu v zahrádkářské kolonii Slepičák, 28. dubna požár náspu železniční trati mezi Zlukovem a Oujezdcem, 29. dubna požár náspu železniční trati a přilehlého lesa za Prefou, 29. června požár kolen ve dvoře objektu v Sokolské ulici, 18. srpna požár osobního automobilu v Jiráskově ulici a zatím poslední byl noční výjezd 6. října do Vřesné, kde prasklá hráz rybníka způsobila zatopení objektů.

11. SOUTĚŽE
       Samostatnou kapitolou bude zpráva o účasti v soutěžích. Letošní rok byl v mnohém unikátní. Poprvé v historii našeho sboru soutěžilo družstvo žen a podařilo se zapojit do soutěží hned tři družstva mužů. Celkem se v letošním roce uskutečnilo devět tréninků soutěžních družstev, což nemá v minulých letech obdobu. První kolo soutěže v požárním sportu se letos uskutečnilo 20. května ve Zlukově a družstvo mužů A zde obsadilo celkově páté místo, přičemž v požárním útoku bylo třetí. Opět družstvo mužů A obsadilo 19. srpna výborné třetí místo na 0. ročníku Memoriálu Františka Koutenského v Čenkově u Malšic. 23.září se poměrně úspěšně své první soutěže na 5. ročníku Memoriálu Josefa Tupého ve Zhoři u Tábora zúčastnilo družstvo žen a družstvo mužů B. Ženy obsadily páté místo a muži místo čtrnácté. Vyvrcholením pak byla účast na 1. ročníku memoriálu Josefa Žahoura, který jsme uspořádali 30. září. Vynikající třetí místo zde obsadilo družstvo žen, družstvo mužů B dosáhlo na deváté místo, muži A skončili třináctí a starší pánové, důvěrně zvaní Old Boys, obsadili patnáctou příčku.
       U 1. ročníku memoriálu Josefa Žahoura se zastavím i z organizační stránky. Myslím, že se nám podařilo založit soutěž, která si již svým prvním oficiálním ročníkem získala výborné renomé. Podle ohlasů soutěžních družstev u nás byli všichni spokojeni, jak co se týče soutěžní plochy, tak organizačního zabezpečení či prostředí, kde se soutěž konala. I zájem diváků byl vyšší než v loňském roce, počasí jsme si asi lepší nemohli přát. Velký úspěch měl rovněž improvizovaný útok ratolestí některých našich členů. Úspěch dokazuje i to, že v uvažované okresní lize v požárním útoku se s naší soutěží napevno počítá.


12. CO NÁS ČEKÁ V NASTÁVAJÍCÍM ROCE
       Ve stručnosti bych chtěl zmínit něco o tom co nás čeká v příštím roce, tedy v roce, kdy budeme slavit již 120. výročí založení našeho sboru. Jako každý rok proběhne série školení členů zásahových jednotek, jejichž členy čekají rovněž zdravotní prohlídky. Svou kvalifikaci si budou rovněž udržovat nositelé dýchací techniky. Pokud se bude konat, rádi bychom se zúčastnili pokusu o světový rekord v dálkové dopravě vody. Do 1. kola soutěže se zapojí minimálně jedno družstvo mužů a jedno družstvo žen. Uspořádáme 2. ročník memoriálu Josefa Žahoura. V rámci oslav našeho výročí bychom chtěli uspořádat II. (okresní) kolo soutěže v požárním sportu. Ve spolupráci se spolkem Přátelé historie Veselí nad Lužnicí a okolí se pokusíme zorganizovat výstavu historických dokumentů k výročí založení našeho sboru. Samozřejmostí je pak další běžná údržba výzbroje a výstroje. Tedy plánů máme více než dost. Doufám, že se nám je podaří naplnit.

13. ZÁVĚR
       A co říci závěrem? O naší činnosti průběžně informujeme pomocí již více než rok fungující internetové stránky sdh-veseli.hyperlink.cz, kde lze najít veškeré zde zmíněné akce i spoustu dalších podrobností včetně fotografií. Jak vidíte byl letošní rok na činnost poměrně bohatý. Chtěl bych za to poděkovat všem členům našeho sboru. Rovněž mi dovolte, abych poděkovat za spolupráci MěÚ ve Veselí, HZS v Táboře a OSH v Táboře a v neposlední řadě také firmám, které nás v naší činnosti podporují - jsou to Řeznictví Marcelis, Továrna na krmiva Propesko, Zámečnictví Jakeš-Jůn a především Hostinec Arabela. Na závěr vám všem i vašim rodinám přeji příjemné prožití Vánoc a hodně štěstí a zdraví do nového tisíciletí.

14. PŘÍLOHA I - ZPRÁVY O ZÁSAHU
       Tuto část naleznete na našem webu v rubrice ZÁSAHY, nebudu ji tedy znovu přepisovat.

15. PŘÍLOHA II - VÝSLEDKY SOUTĚŽÍ
       Tuto část naleznete na našem webu v rubrice CO SE DĚJE, nebudu ji tedy znovu přepisovat.

Rubrika: Co se děje, Aktualizace: 16.3.2001; 20:53:46   -Začátek stránky-   -Zpět-