I.ročník memoriálu Josefa Žahoura - 30. září 2000

           V sobotu 30. září 2000 uspořádal Sbor dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí na dopravním hřišti 1. ročník memoriálu Josefa Žahoura. Soutěžilo se v požárním útoku podle pravidel požárního sportu v kategoriích mužů a žen na nastřikovací terče (cílem je dopravit vodu na vzdálenost 90 metrů u mužů a 70 metrů u žen a do terčů nastříkat deset litrů vody).
           Náš sbor si touto akcí připomíná památku pana Josefa Žahoura, který byl hasičem plných 61 let, z toho 32 let působil jako velitel a 7 let byl starostou. Soutěže se zúčastnilo 19 družstev mužů a 6 družstev žen z okresů Tábor a Jindřichův Hradec. Bohužel nižší účast jsme zaznamenali mezi sbory Veselského okrsku.
           Za poměrně velkého zájmu diváků a za krásného počasí akce proběhla v pohodě, ačkoliv některá družstva jistě z výsledkem spokojena nebyla, i někteří favorité zaznamenali výpadky, mezi nimi i A družstvo našeho sboru. Kromě vlastní organizace náš sbor zapojil do soutěže celkem čtyři družstva a jedno předvedlo velice úspěšnou ukázku.
           Nově sestavenému družstvu žen, které soutěží svou první sezónu a nastoupilo v sestavě Marcela Jakešová, Martina Jakešová, Marcela Macková, Eva Urbanová, Eva Březinová, Iveta Bendová a Alena Urbanová, se pokus celkem vydařil a obsadilo výborné třetí místo.
           Družstvo A v sestavě Karel Fukal, Jaroslav Březina ml., Roman Urban, Milan Urban, Jiří Jakeš, Radek Benda a Roman Jedlička, složené ze zkušených borců, bohužel udělalo chybu na rozdělovači a tak celkové třinácté místo je asi zklamáním.
           Zastoupit se jej snažilo družstvo B, které nastoupilo ve složení František Zimmel, Luděk Myler, Jiří Skála, Tomáš Mild, Stanislav Kaisler, René Boháč a Karel Macek, tedy naopak většinou složené z nováčků. Malé zranění, opět u rozdělovače, celkový dojem trochu pokazilo, přesto na své teprve druhé soutěži dosáhlo celkem slušný výsledek a deváté místo.
           Družstvo veteránů, důvěrně zvané Old Boys, nastoupilo ve složení Jaroslav Březina st., Bohumil Kobliška, Zdeněk Pícha, Václav Urban, Jaroslav Klípa, Roman Nohejl a do plného počtu je doplnil Roman Jedlička. Bohužel i zde zradil rozdělovač, nesprávné zapojení připravilo toto naše družstvo o lepší výsledek, než bylo konečné patnácté místo.
           No a na závěr se divákům i soutěžícím v improvizovaném požárním útoku představili i naši nejmenší, kteří sice ještě hasiči nejsou, přesto se se svými rodiči účastní většiny akcí. Družstvo ve složení Kateřina Urbanová, Karolínka Macková, Patrik Fukal, Filip Jakeš, Radek Benda a Michal Hruška sklidilo zasloužené ovace.
           Pro zájemce byly po vyhlášení výsledků připraveny ukázky nejmodernější hasičské techniky, se kterou se přijeli pochlubit příslušníci Hasičského záchranného sboru z Tábora.
           Závěrem mi dovolte, abych poděkoval nejen všem již jmenovaným soutěžícím, ale i ostatním členům našeho sboru, kteří se podíleli na výborně zvládnuté organizační stránce soutěže, která si vysloužila uznání ostatních zúčastněných sborů. Poděkování patří rovněž panu Leopoldu Lencovi z SDH Horusice a Zdeňkovi Znamenanému z SDH Řípec, kteří se úspěšně a bez jediného protestu zhostili úlohy rozhodčích, HZS Tábor za zapůjčení elektronické časomíry i s obsluhou a ukázku techniky, Městskému úřadu, který přispěl na poháry pro vítězná družstva a Správě TVZ za spolupráci při organizaci. No a nakonec bych chtěl poděkovat manželům Kartákovým, kteří na výbornou zajistili nejen občerstvení přímo při soutěži na dopravním hřišti, ale i večerní posezení členů našeho sboru v Pivnici Arabela.


Rubrika: Co se děje, Aktualizace: 2.3.2001; 18:47:06   -Začátek stránky-   -Zpět-